Crkveni god

SVETI VENDELIN 

                Sveti Vendelin, patron crkve i župe u Jarmini, slavi se po kalendaru 20. listopada. Živio je od 554. do 617. godine. Malo je povijesnih podataka o njemu. Tek u 15. stoljeću napisan je njegov životopis koji govori o Vendelinu kao kraljevskom sinu iz Irske, što nije povijesno dokazano. Prema legendi bio je irsko-škotski kraljević koji se iz ljubavi prema Bogu odrekao prijestolja. Priključio se jednom hodočašću u Rim. Zatim kao pastir čuvao blago nekom plemiću-posjedniku i kao pustinjak boravio u brdovitim Vogezima, na današnjoj luksemburškoj granici. Koncem šestoga stoljeća izabiru ga benediktinski monasi samostana u Tholeyu za opata (poglavara). Tu je, u Saarskoj oblasti, na njegovom grobu, podignuta najprije kapela kamo su dolazili mnogi hodočasnici, a zatim velika gotska crkva (bazilika) i nastaje mjesto St. Wendel. Iz godine u godinu dolazilo je onamo sve više hodočasnika, osobito poljodjelaca, seljaka, stočara. Štovali su ga i zazivali kao zaštitnika od kuge, osobito kuge stoke. Još i danas njemu hodočaste i brojne crkve i kapele u europskim alpskim i stočarskim krajevima. Njegovo čašćenje bilo je najbujnije u 15. stoljeću.

U likovnoj umjetnosti svetog Vendelina prikazuju ga kao mladolikog pastira (često u odjeći kraljevića) s pastirskim štapom i torbom (tako je prikazan i na dosadašnjoj, sada obnovljenoj, glavnoj slici u apsidi jarminske crkve); prikazuju ga kao i redovnika, nekad kao hodočasnika s hodočasničkim šeširom široka oboda, štapomi školjkom tzv. «jakovskom kapicom, (koju su hodočasnici nosili umjesto čaše), te kao opata, u tunici s kapuljačom, knjigom i opatskim štapom(tako je prikazan u novom podnom mozaiku u jarminskoj crkvi). Kruna i štit do nogu  ozačuju da je plemičkog roda. Oko njega su najčešće ovce, goveda, svinje, konji kako pasuili miruju uz vodu ili pojilo. Uokolo je idilični krajolik. Čašćen je ponajviše u njemačkim krajevima. Budući da je crkva u Jarmini građena u vrijeme kada su u mjestu bili u većini Nijemci, nije čudo da su sebi izabrali za patrona upravo ovog sveca.

Ime Vendelin je skraćenica od starovisokonjemačkih imena koja počinju sa Wendel-(Wendelmar, Wendelbert). A korijen je zacijelo njemačka riječ wandeln-lutati, skitati se. Jednostavnije je tumačenje da ime Vendelin znači putnik, hodočasnik. Od osnovnog imena su izvedenice: Vendel, Delo, Vedo, Lino, Linko, Vendi; Vendelina, Delka, Delina, Delinka, Lina, Venda.

Arhiva vijesti