Dana 24. lipnja 2020. godine u Nijemcima je održana završna konferencija projekta LOKO LAG – Održivi razvoj ruralnog područja koji je Lokalna akcijska grupa Bosutski niz provodila od 26. ožujka 2019. do 26. ožujka 2020. u suradnji s Općinom Jarmina, Hrvatskom udrugom poslodavaca i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

Predstavljeni rezultati na današnjoj konferenciji daju nadu u bolju i svjetliju budućnost, budućnost u kojoj će naši mladi vidjeti koristi bavljenja poljoprivredom i u kojoj će poželjeti ostati u Slavoniji. I upravo to je bio cilj projekta LOKO LAG koji je kroz brojne aktivnosti približio poljoprivredu mladima i pokazao im kako se uz modernu tehnologiju može napraviti puno toga. U njemu su sudjelovale sve jedinice koje čine Lokalnu akciju grupu Bosutski niz, odnosno 14 škola i 11 općina.

„To je bio jedan zanimljiv projekt u koji smo se upustili, a cilj je bio približiti naše ruralno područje mladima kako bi ih potaknuli da se bave poljoprivredom. U okviru tog projekta održane su edukacije koje su djeci bile posebno zanimljive, a na kojima su upoznati s radom i primjenom dronova. Preko modernih aplikacija i tehnologija tako im je približena poljoprivreda, ratarstvo, praćenje i sve ono što bi kod mladih na poseban način trebalo izazvati želju za ostankom u poljoprivredi i primjenom tehnologije“, rekao je Zlatko Kobašević, predsjednik LAG-a Bosutski niz, dodavši kako su izrazito zadovoljni rezultatima jer je to nešto novo na našem području, a i povratne reakcije su jako dobre tako da to daje poticaj da se krene i u neke nove projekte.

Osim Hrvatskog zavoda za zapošljavanje uz pomoć kojega su došli do nezaposlenih osoba i Općine Jarmine koja je donijela koordinatora i voditelja projekta, partner na projektu je bila i Hrvatska udruga poslodavaca, regionalni ured Osijek, u čije je ime na današnjem predstavljanju rezultata bio Ivan Sarić.

 „Ovo je naš pokušaj da napravimo sve preduvjete da mladi pospješe svoje vještine koje će jednoga dana znati dobro iskoristiti na tržištu rada. One prave rezultate projekta vidjet ćemo tek za nekoliko godina, no vrijeme je da se već krene i ovo je pravi primjer toga“, rekao je Sarić te dodao da nikad ne smijemo prestati raditi na povlačenju sredstava kako bi se povećala zapošljivost mladih, a time otvorile i nove granice i mogućnosti.

Aktivnosti koje su se provodile bile su vezane uz edukaciju odraslih, nezaposlenih osoba, točnije njih 56. Provedene su edukacije za 30 nezaposlenih osoba za njemački jezik, 15 za engleski jezik, 11 za ECDL, a brojne aktivnosti provodile su se i u 14 osnovnih škola i 11 jedinica lokalne samouprave koje su na području LAG-a Bosutski niz.

„Proveli smo edukaciju za primjenu IKT tehnologije u sklopu kojih su djeca radila s dronovima koji ostaju u vlasništvu škola za neke buduće edukacije, a spomenuo bih i kako smo imali aktivnost izrade aplikacije RuralNET koja za cilj ima povezivanje posloprimaca i poslodavaca. Ova aplikacija prepoznata je na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku te bi se uskoro mogla proširiti i na studentske aplikacije kako bi i studenti lakše pronalazili posao“, pojasnio nam je Andrian Draganić, voditelj projekta.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda s 85% sredstava i Republika Hrvatska – Ministarstvo rada i mirovinskog sustava s 15% sredstava.