Dana 09. travnja 2021.god.svečanim presijecanjem vrpce otvorena je  zgrada Dječjeg vrtića Jarmina koju su zajednički presjekli ministar obrane dr.sc. Mario Banožić, ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković i načelnik Općine Jarmina Andrija Draganić.

Svečanosti su uz ministra i ministricu  nazočili  i župan Božo Galić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, voditelj Uprave šuma Podružnica Vinkovci Damir Dekanić, ravnateljica vrtića Vera Petrovečki, i ostali uzvanici.

Za realizaciju ovog projekta Općini Jarmina su dodijeljena sredstva u iznosu od 7.409.904,00 kuna. Nakon provedenih postupaka javne nabave konačni iznos projekta iznosi 6.997.000,01 kuna, od čega je 85 % sredstava povučeno iz Europske unije, a preostalih 15 % iz državnog proračuna. Bruto površina zgrade vrtića iznosi 584,86 m2, a opremljena je najsuvremenijim sustavima grijanja, ventilacije i hlađenja te namještajem prilagođenima za mališane.

Prilikom otvaranja vrtića načelnik Draganić je rekao: -„Projekt izgradnje dječjeg vrtića je najvažniji i najvrjedniji projekt kojeg je Općina Jarmina realizirala. Posebno veseli činjenica što se radi o objektu koji će imati velikog utjecaja na demografski razvoj općine koji će koristiti naši najmlađi stanovnici. Do danas su djeca pohađala vrtiće uglavnom u Vinkovcima ili su ih čuvale bake i djedovi. Ovo je prvi dječji vrtić u našoj općini, a pohađati će ga 75 djece i biti će zaposleno pet odgajateljica. Veliku ulogu u realizaciji ima i Vukovarsko-srijemska županija, na čelu sa županom Božom Galićem te njegovim suradnicima, jer njihova stručnost i brzina bile su odlučujući faktor u pripremi i završetku ovog objekta. Posebno se zahvaljujem predsjedniku Vlade RH mr.sc. Andreju Plenkoviću i ministrici Vučković što su ukazali povjerenje i dali potporu u realizaciji ovog velikog projekta.“

„Ovo je 12. vrtić u Vukovarsko-srijemskoj županiji izgrađen sredstvima iz Programa ruralnog razvoja, za što je osigurano 56 milijuna kuna, a ukupno je u Hrvatskoj otvoreno ili će se otvoriti 200 vrtića s potporom iz tog programa od preko milijarde kuna“, rekla je ministrica Vučković te je istaknula i kako je riječ o izuzetno značajnoj mjeri za ruralna područja koja se itekako može povezati sa ciljevima Ministarstva poljoprivrede, jer je riječ o važnom uvjetu za ostanak mladih obitelji u ruralnim područjima. “ – rekla je ministrica Vučković.

Ministar Banožić zahvalio je svima koji su pridonijeli realizaciji ovog projekta te je izjavio: -„Pripala mi je čast da zajedno s kolegicom ministricom Vučković službeno otvorim novi dječji vrtić u Jarmini. Uvijek sam sretan kada mogu prisustvovati ovakvim događajima, koji obogaćuju i pridonose boljoj kvaliteti života ljudi na području Vukovarsko-srijemske županije. Današnjim otvorenjem dječjeg vrtića osiguravamo lakši i ugodniji život mladim roditeljima i njihovoj djeci.“

Nakon otvorenja vrtića, ugovore iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti 8,5 milijuna kuna, ministrica Vučković uručila je korisnicima mjera Ministarstva. Riječ je o tri ugovora koja se odnose na projekt obnovljivih izvora energije, izgradnju i uređenje šumskih vidikovaca i pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu.

-“Veseli me pročitati statističke podatke za Vukovarsko-srijemsku županiju. Svakako, mnogo je izazova pred nama, ali ako gledamo kako je Hrvatski prosjek poljoprivrednika do 41 godine starosti 12,9% u Vukovarsko-srijemskoj županiji je iznad 20% i povećavao se posljednjih godina. Možemo reći kako se ovdje hrvatska poljoprivreda u demografskom smislu obnavlja čak i bržim tempom.

Trenutno smo u ovoj županiji izgradili 12 dječjih vrtića u naseljima do 5.000 stanovnika, 4 sustava vodoopskrbe i odvodnje, desetak nerazvrstanih cesta i dr.

Ulažemo u: obnovljive izvore energije, razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, te razvoj velikih investicijskih projekata za velike poljoprivredne proizvođače. Samo u ovom programskom razdoblju takvih projekata smo podržali 215, a to su: nove farme, nove trajne nasade, te nova skladišta i danas ćemo uručiti nekoliko takvih ugovora.

Zahvaljujem kolegi Banožiću i županu Galiću s kojim radimo velike strateške projekte poput Agrotehnološkog centra i Drvnotehnološkog centra, kao i tri velika sustava navodnjavanja koji će podići prinose u ovoj županiji. Zahvaljujem vam što me iznova motivirate za rad svojom ljubavlju , privrženošću i inicijativama za projekte koji se odnose na stanovnike ove županije. Ministarstvo i Vlada RH nastaviti će vas podupirati u tome.” – naglasila je ministrica Vučković.

Potom su ministar obrane dr.sc. Mario Banožić i ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković, u pratnji župana Galića i načelnika Općine Draganića, obišli plantažu “Borinci” i tvornicu “Vinka” plus d.o.o..