U petak, 23. travnja 2021. godine na svečanosti povodom obilježavanja Dana Općine Jarmina nazočili su Ministar obrane Mario Banožić, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Grada Vinkovaca Ivan Bosančić,  načelnik Općine Andrijaševci Damir Dekanić i drugi.

Svečanost obilježavanja Dana Općine Jarmina  započela je polaganjem vijenaca od strane izaslanstava za sve poginule u Domovinskom ratu kod Spomenika žrtvama Domovinskog rata, nakon čega je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Jarmina.

Svečano su uručeni ugovori za stipendiju studentima Općine, kao i plakete za izuzetna postignuća. Zlatnu plaketu za izuzetna ostvarenja u području razvoja sporta dobio je Matej Varga, za izuzetna ostvarenja i doprinos u razvoju kulture u području glume dobila je Slavica Varga dok je za izuzetna ostvarenja i doprinos u razvoju kulture ali u području literarnog stvaralaštva dobio Matej Delaš. Zlatnu plaketu također su dobili i to za izuzetna ostvarenja na području poljoprivrede Miroslav Mikulec, za doprinos u promicanju Jarmine Patricia Hanžek i za izuzetna ostvarenja na području znanosti Ivana Škrlec.

Za humanitarno djelovanje Srebrnu plaketu dobile su Andreja Cvilinder i Larisa Culi.

“Vlada Republike Hrvatske, kao i nebrojeno puta dosad, pokazala je kako joj je jedan od prioriteta ulaganje u znanje i u mlade generacije čije vrijeme tek dolazi. Stoga sam ponosan što su danas uručene stipendije našim studentima. To je sigurno jedan zalog za budućnost Općine Jarmine, ali i svih onih koji su stasali na području Vukovarsko-srijemske županije i koji će sutra doprinijeti i svojim boravkom ovdje, radom i znanjem”, rekao je ministar obrane Mario Banožić te podsjetio i na podršku koju Vlada RH konstantno pruža projektima na području Jarmine.

Podsjetivši kako je ova općina dala izniman doprinos u obrani Republike Hrvatske u Domovinskom ratu, ministar obrane kazao je kako je upravo Jarmina bila jedna od ključnih točaka hrvatskog otpora i obrane od velikosrpske agresije.

“Ovo područje bilo je od iznimnog značaja za obranu i Vinkovaca i okolnih sela, to je bila strateška točka jer znamo kako su upravo ovdje bile najtvrđe linije. Jarmina i Jarmičani te svi oni koji su bili na ovim položajima, uistinu su dali jedan svoj izniman doprinos u obrani Vinkovaca”, rekao je ministar te posebno zahvalio hrvatskim braniteljima koji su položili svoje živote u obrani Jarmine i cijele Hrvatske.

Na kraju, ministar Banožić čestitao je svim dobitnicima priznanja i plaketa: “Čestitam im na postignućima, doprinosu i nesebičnom zalaganju u radu za dobrobit lokalne zajednice, a svim stanovnicima Jarmine čestitam Dan općine te sve zajedno potičem da poučeni primjerom naših branitelja nastavimo graditi bolje i kvalitetnije društvo”.